sâmbătă, 30 iulie 2011

Cateva tehnici de relaxare



Exercitiile regulate de relaxare corporala si mentala ajuta la eliberararea tensiunilor musculare, blocajelor energetice, elimina stresul, presiunea psihica si conduc catre o stare generala de bine si armonie.

Respiratie: Focusarea asupra inspiratei si a expiratiei. Se`inspira lent, vizualizand aerul cum patrunde prin nari, aducand oxigen creierului si organelor interne. Se expira pe gura, ca timp, dublul inspiratiei. Se executa respiratii diafragmatice (inunda cu oxigen camerele inferioare ale plamanului si se detensioneaza plexul solar), intercostale (camerele mediane ale plamanului) si cervicale (aduc oxigen camerelor superioare).


Informare: Formulele de autosugestie influenteaza organele, cu ajutorul sistemului neurovegetativ si induc starea de relaxare. "Astazi ma simt bine, organele mele interne functioneaza perfect..."Se vizualizeaza fiecare organ in parte informandu-l cu formule de acest tip...


Meditatie: Cu ajutorul tehnicilor de meditatie se comuta frecventa neuronala din starea beta (12-16 Hz) in starea de relaxare profunda, alpha (8-12 Hz). Concentrarea asupra interiorului , asupra imaginilor, emotiilor, sentimentelor, respiratiei conduc catre odihnirea si destresarea componentelor organice.


Tai chi: Miscarile ritmice lente si relaxate stimuleaza fluxurile de energie, aduc liniste si pace interioara.


Relaxare-incordare: Prin incordarea si relaxarea constienta, alternativa a diverselor grupe musculare se regleaza functiile fiziologice si se calmeaza sistemul nervos.


Yoga: Exercitiile de respiratie dublate de tehnici articulare si exercitii specifice de mobilitate asigura relaxarea generala, intaresc musculatura si sistemul imunitar.


Masaj Qi-gong: Cu un manunchi de nuiele subtiri se aplica lovituri controlate pe partea interioara a membrelor (de jos in sus, in sensul circulatiei energetice prin meridiane) si pe partea exterioara, de sus in jos. Pe partea frontala a bustului se aplica loviturile de jos in sus, iar in partea dorsala, invers. Astfel se asigura drenajul limfatic, eliminandu-se toxinele si alte reziduri din organism.